Wat kost een konijn?

Als je eraan denkt om een konijn in huis te nemen, is het goed om te weten waar je aan begint. Want afgezien van tijd en aandacht zijn er natuurlijk ook kosten verbonden aan het houden van een konijn. Dit is wat je kan verwachten. 

Belangrijk om te bedenken: konijnen zijn sociale dieren die ongelukkig worden als je ze alleen houdt. Neem daarom altijd minstens twee konijnen.  

grijs konijn

De aanschaf

De prijs van een konijn verschilt nogal. Voor €25 – €50 is een gangbare prijs, maar een raskonijn kan een stuk meer kosten. Is een konijn gecastreerd dan kan de prijs hoger zijn maar die kosten zou je zelf ook maken als je hem wilt laten behandelen.   

Bedenk waar je je konijn vandaan haalt, wij raden je aan om te kijken bij een konijnenopvang bij jou in de buurt. Daar hebben ze ervaring. Vaak zijn konijnen al gekoppeld en soms al gecastreerd of gesteriliseerd. 

Medische kosten

Castreren van een mannetjeskonijn kost ongeveer €85,-. Bij een vrouwtjeskonijn is de operatie duurder: €150,-   

Ieder konijn moet ieder jaar gevaccineerd worden tegen myxomatose en RHD1 (ook wel VHS of VHD genoemd). Dat kost rond de €40,- per konijn. Een jaarlijkse controle (zonder directe aanleiding) kost ongeveer €35. 

Huisvesting

Konijnen hebben een ruim hok nodig met daarin een schuilhok en een wc-bak, en een ren waarin ze buiten hun hok kunnen bewegen. Verder voedingsbakjes, een drinkfles en speelgoed. Hier lees je meer over de huisvesting van konijnen. De prijs van hokken verschilt sterk. Een goed binnenhok met een losse ren kan je voor ongeveer €100,- aanschaffen, een ruim buitenhok is meestal iets (tot veel) duurder. Denk ook aan en stevige vervoerbox om de konijnen in te vervoeren. Reken hiervoor op ongeveer €15,-    

Bodembedekking of strooisel voor in de kooi kost ongeveer €15,- per maand.  

Voeding

Houd rekening met €20 – €25 per maand aan kosten voor voer en hooi. Verder kun je je konijnen groente geven. Lees hier meer over geschikte voeding voor je konijnen.

En verder

Goed om bij na de denken: als konijnen ziek worden hebben ze vrij direct hulp nodig. Een dierenarts-consult kost gemiddeld €35,- maar bij spoed, ’s avonds of in het weekeinde zijn de kosten hoger.  

Het zal je niet verbazen dat er kosten zijn verbonden aan het houden van konijnen. Vallen die je tegen, probeer dan niet te bezuinigen op de uitgaven (hoewel een goed tweedehands hok natuurlijk een optie is), maar overweeg liever om een dier in huis te nemen dat minder kost.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *