Waarom je je konijn zou moeten vaccineren

Konijnen kun je laten vaccineren. Misschien vraag je je wel af of het voor jouw konijnen ook nodig is. In het kort: ja, het is zeer aan te raden om je konijnen te laten enten. Op deze pagina lees je meer over de kosten, wat voor entingen er verkrijgbaar zijn en of je ook konijnen die binnen gehouden worden moet vaccineren.

Waartegen en waarom vaccineren we konijnen?

Met een vaccin wordt er een afweerreactie van het lichaam opgewekt. Door deze afweerreactie op te wekken op een veilige manier, kan een infectie veel beter worden doorlopen. Konijnen vaccineren we tegen myxomatose en RHD type 1 en 2. Als je je konijn niet vaccineert en deze onverhoopt toch besmet wordt met één van deze virussen, zal je konijn zeer waarschijnlijk overlijden.

Bij een goede dierenarts wordt uw konijn ook lichamelijk onderzocht, zo kunnen eventuele ziektes op tijd worden gevonden. 

Vaccinatieschema konijn

Vaak krijg je bij de dierenarts vanzelf een oproep als je je konijnen kunt vaccineren. Na de eerste prikken, hoef je alleen nog maar jaarlijks een vaccinatie te halen. Myxomatose en RHD1 zitten vaak in een cocktail (dus ín één prik). RHD2 is nog zeldzaam in Nederland en is vaak een aparte prik. Toch wordt het aanbevolen om ook deze enting te laten zetten door de dierenarts. Er bestaan ook cocktails tegen RHD 1 en 2 én myxomatose. 

RHD type 1 en 2

RHD is een afkorting voor Rabbit Haemorrhagic Disease of in het Nederlands Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS). Het virus verspreidt zich via stekende insecten (zoals muggen en de konijnenvlo), urine, besmet materiaal en door direct contact tussen konijnen. Symptomen zijn depressie, suf zijn, niet meer willen eten, benauwdheid, koorts en pijn. Schuimachtige, bloederige neusuitvloeiing wordt vaak gezien. Als een konijn besmet is, kan het binnen 1-2 dagen overlijden aan interne bloedingen.

Type 2 van het RHD-virus is sinds eind 2015 ook in Nederland. De vaccinatie tegen type 1 van het virus biedt niet genoeg bescherming voor het nieuwe type, daarom moet ook tegen dit type gevaccineerd worden. In tegenstelling tot RHD1, zijn bij RHD2 ook jonge dieren (onder de 8 weken) gevoelig voor de ziekte. Daarnaast kan RHD2 ook worden overgebracht door hazen. Konijnen gaan meestal binnen 3-9 dagen dood. 

Myxomatose

Myxomatose is een ernstige ziekte bij konijnen die bijna altijd tot de dood leidt. Konijnen met myxomatose hebben het volgende beeld: ze krijgen zwellingen bij de ogen, mond en anus. Later ontstaan er ook bulten bij de oren, de mond en soms op de rug. Dit zijn zogenaamde myxomen. Vaak gaan konijnen dood aan een longontsteking, die na deze myxomen ontstaat.  Het myxomavirus wordt verspreidt door stekende insecten zoal muggen en de konijnenvlo. In het voorjaar en in de zomer zijn er pieken: dan is de besmettingskans ook voor uw konijn het grootst. 

Moet ik mijn binnenkonijn ook laten vaccineren?

Ja, ook als je konijnen niet buitenkomen is het verstandig om ze te vaccineren. Dat komt doordat myxomatose en de ziekte Rabbit Haemorrhagic Disease (de ziektes waartegen gevaccineerd wordt) beide ook via indirect contact worden verspreidt. Via insecten, maar ook via vuil onder de schoenen kan het virus toch binnen belanden. Ook zijn er gevallen bekend waarbij groente die werd gegeven (bijvoorbeeld uit een groentetuin) besmet was met het virus. Hoewel het risico op infectie bij konijn dat binnen gehouden wordt kleiner is, is het niet verstandig om dit risico te nemen. De ziektes waartegen konijnen worden geënt zijn namelijk zeer dodelijk. Dus ja, laat vooral ook je binnenkonijn vaccineren. Bovendien is het erg verstandig om jaarlijks naar de dierenarts te gaan; een goede dierenarts zal bij het jaarlijkse consult ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Z

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *