Hoe diervriendelijk is het om konijnen met katten en honden in één huis te houden? Daar is nog niet zo gemakkelijk een antwoord op te geven. Op deze pagina lees je over onderzoek dat gedaan is. Als je er voor kiest om honden en katten met konijnen in één huis te houden, lees je ook tips om dit zo diervriendelijk mogelijk te doen.
Samenhouden of niet?
Een belangrijk bezwaar voor het samenhouden is dat konijnen prooidieren zijn en honden en katten roofdieren. Laat honden en katten nooit toegang hebben tot konijnen zonder toezicht. Zelfs met toezicht kan het misgaan. Het is daarom aan te raden om echt te voorkomen dat de dieren in één ruimte zijn.
Er is ook (beperkt) onderzoek gedaan naar de gevolgen op het welzijn van konijnen. In een onderzoek bij wilde konijnen, waarbij er een geur van vossen werd gebruikt, maakten de konijnen die deze geur roken, meer cortisol (een hormoon onder andere aangemaakt wordt in stressvolle situaties) aan (Monclús et al., 2006).
Er zijn ook rasverschillen bij honden. Echte jachthonden zoals windhonden, wolfhonden of Rhodesian Ridgebacks zijn veel meer gefocust op jagen en zullen daarom ook veel minder geschikt zijn om samen te houden met konijnen.
Je hoort misschien wel verhalen dat een hond en een konijn heel goed samengaan. Dat kan ook zeker zo zijn, maar het hoeft maar één keer mis te gaan. Kleine dieren die snel bewegen kunnen het instinct van een hond oproepen om te gaan jagen. Dit kan in één moment gebeurd zijn. Het advies blijft dus om honden of katten niet samen te houden met konijnen.
Wees alert op signalen van stress bij je konijn
Het is altijd belangrijk om op te letten op signalen van stress bij je konijn. Als je konijn zich anders gedraagt dan normaal, moet je altijd bedenken wat daar de oorzaak van is. Daarnaast wijst dit gedrag op stress:
- Nerveus en schrikachtig gedrag zoals het ineens stilstaan (bevriezen) of het ineenduiken met de oren plat tegen het lichaam.
- Uitpuilende ogen en springachtig gedrag.
- Agressief gedrag; vooral als een konijn dit gedrag normaal niet vertoond.
- Niet willen eten.
- Een konijn dat zich extreem veel schoonmaakt of juist helemaal niet.
- Gedrag dat niet een doel heeft, maar het konijn veel herhaald. Bijvoorbeeld: knagen aan de tralies, rondjes draaien of bijten op de waterfles.
Let op! Vind je dat je konijn zich raar gedraagt? Vertrouw je het niet? Bel dan je dierenarts. Zij kunnen advies geven en kijken of er niet een lichamelijke oorzaak achter het afwijkende gedrag zit.
Stress voor je konijnen beperken: houdt honden en katten in een andere ruimte
Een goede manier om de stress voor je konijnen zoveel mogelijk te beperken, is het houden van konijnen in een andere ruimte dan de honden en katten. Dit is niet alleen veiliger, maar ook minder stressvol voor je konijnen. Ze zien en ruiken de hond of kat niet, wat stress voorkomt.
Bronnen:
Monclús, R., Rödel, H.G., Palme, R. et al. Non-invasive measurement of the physiological stress response of wild rabbits to the odour of a predator. Chemoecology 16, 25–29 (2006). https://doi.org/10.1007/s00049-005-0324-6
Animal Welfare Association, handout ‘Dogs and Rabbits – Introduction and Coexistence’, geraadpleegd van awanj.org