Overgewicht bij konijnen: is jouw konijn te zwaar?

Overgewicht kan een probleem zijn voor konijnen. Net als bij mensen, honden en katten. Hoe weet je of jouw konijn te zwaar is? En wat kun je hieraan doen?

Hoe weet ik of mijn konijn te dik is?

Voor veel konijneneigenaren is het lastig om in te schatten of hun konijn te dik is of niet. Het gewicht zegt zeker niet alles. Het gewicht van een konijn kan per ras, maar ook per konijn verschillen. Het is daarom beter om naar de vorm van je dier te kijken en vooral ook voelen.

  • Vooral bij kortharige rassen, kun je kijken naar de vorm van het lichaam. Een gezonde vorm, is een peer-vormig lichaam. Heeft jouw dier van boven meer een vierkante vorm? Dat kan wijzen op overgewicht. Zie hiervoor ook de afbeelding onder te tekst.
  • Gebruik allebei je handen. Voel voorzichtig langs de ribben: een konijn met een gezond gewicht heeft een dunne laag vet over de ribben. Je hoort de ribben nog wel te voelen. Als je de ribben niet meer kunt voelen, heeft je konijn mogelijk overgewicht.
  • Een ander punt waar je op kunt letten, is de ruggengraat. Deze hoor je wel te kunnen voelen, maar moet goed afgerond zijn. Als je een scherpe ruggengraat voelt, is je konijn mogelijk te dun. Als je helemaal geen ruggengraat voelt, is het mogelijk dat er sprake is van overgewicht.
Met deze schaal kun je beoordelen of jouw konijn het juiste gewicht heeft. Voor de uitgebreidere schaal met toelichting, kijk je hier (Engelstalig)

Twijfel je? Dan kun je het beste aan een dierenarts vragen of je konijn het juiste gewicht heeft. Bijvoorbeeld tijdens een vaccinatieconsult. Zij zien veel konijnen en weten zo beter of jouw dier in een gezonde toestand is.

Wat zijn de risico’s voor een konijn met overgewicht?

  • Konijnen horen een deel van hun ontlasting (de zachtere blindedarmkeutels) op te eten. Dit wordt caecotrofie genoemd. Bij te dikke dieren lukt het soms niet om de zachte keutels op te eten. Dit kan zorgen voor tekorten.
  • Een konijn met overgewicht heeft een grotere kans op het krijgen van myiasis, ook wel madenziekte. Vliegen leggen hierbij eieren in de vacht van de konijn. Uit deze eieren komen vleesetende maden. Een konijn met overgewicht kan zijn achterkant minder goed schoonhouden. Hierdoor is de kans groter dat deze vies wordt, wat weer vliegen aantrekt.
  • Bij een drachtig konijn zorgt overgewicht voor grotere risico’s.
  • Het maagdarmkanaal kan stil komen te liggen. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
  • Te dikke konijnen hebben een groter risico op ontsteking van de voeten (pododermatitis).

Hoe laat ik mijn konijn afvallen?

Net zoals bij mensen geldt dat er een balans moet zijn tussen hoeveel een dier beweegt en hoeveel hij eet. Als je niet sport en veel eet; word je te dik. Dit geldt ook voor konijnen. Het beste is om het probleem van beide kanten aan te pakken: ervoor zorgen dat je konijn genoeg kan bewegen én de juiste voeding krijgt. Je moet je konijn niet té snel willen laten afvallen. Dit kan ongezond zijn. Doe het geleidelijk, eventueel onder begeleiding van een dierenarts.

Dat een konijn een juist dieet dieet krijgt, is ontzettend belangrijk. Niet alleen om een konijn op gewicht te houden. Veel van de gezondheidsproblemen die bij konijnen voorkomen, worden veroorzaakt door onjuiste voeding. Denk daarbij aan diarree, maar ook aan tandproblemen. Veel konijnen worden te dik omdat ze teveel brokjes of muesli krijgen. Het overgrote deel van het dieet van een konijn moet bestaan uit hooi.

Bronnen:
Is obesity a problem in pet rabbits? (2012, augustus). Veterinary Record, 171(8), 192–193. https://doi.org/10.1136/vr.e5648
Rabbit Size-O-Meter. (z.d.). PFMA. Geraadpleegd op 14 september 2022, van https://www.pfma.org.uk/rabbit-size-o-meter


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *