Het is goed mogelijk om konijnen zindelijk te maken. Dit hoeft niet lastig te zijn. Op deze pagina vind je geschikte producten, lees je over wat je het beste als inhoud kunt gebruiken en meer tips om ervoor te zorgen dat je konijnenhok langer schoon blijft!
Het beste plaats je het toilet op de plek waar je konijn meestal plast en poept.
Goedkope optie: een kattenbak
Er worden maar weinig toiletten gemaakt, speciaal voor konijnen. Daarom is een goede optie een kattenbak. Een geschikte bak is groot genoeg voor je konijn om zich in te kunnen strekken en rechtop in te kunnen staan.
Open kattenbakken: goedkope en simpele optie
+ Goedkoop.
+ Lage wanden kunnen voor sommige konijnen minder intimiderend zijn.
– Lage zijkanten kunnen ervoor zorgen dat de inhoud eerder buiten de bak terechtkomt.
Kattenbakken met een deksel: minder rommel
+ Ook kattenbakken die voldoende groot zijn mét een deksel, kunnen geschikt zijn.
+ Sommige konijnen vinden het juist fijner als er een deksel aanwezig is.
+ Door de deksel komt er minder inhoud buiten de bak. Minder rommel dus!
– Niet alle konijnen durven gebruik te maken van een toilet met deksel.
Tip: je kunt natuurlijk altijd de deksel van de kattenbak verwijderen, mocht je konijn er anders niet in willen. Het kan ook helpen om het klapdeurtje te verwijderen.
Geschikte inhoud kiezen
De inhoud van het toilet is ook erg belangrijk.
- Het moet niet giftig zijn. Een voorbeeld van giftige inhoud, zijn houtsnippers of schaafsel van dennenbomen (giftig voor de lever).
- Veel kattenbakkorrels zijn ongeschikt. Ze zijn vaak gemaakt van klonterende materialen, zoals klei. Konijnen zullen sneller de korrels eten met alle gevolgen van dien.
- Korrels moeten geen parfum bevatten en zoveel mogelijk stofvrij zijn.
Papieren korrels: stofvrij, goedkoop en veilig
Zindelijk maken: meer dan alleen een geschikt konijnen WC
Als je dier niet direct zindelijk is, hoeft dit niet alleen aan het toilet of de inhoud hiervan te liggen. Er kan ook een andere oorzaak zijn aan het plassen en ontlasten buiten de bak:
- Het is erg belangrijk om het toilet schoon te houden. Schep in ieder geval dagelijks de vieze plekken met urine en ontlasting uit de bak. Vervang wekelijks de gehele inhoud.
- Voornamelijk mannelijke dieren (rammelaar) kunnen sproeien. Dit betekent dat zij urine sproeien op verschillende plekken om hun territorium te markeren. In de urine zitten zogenaamde feromonen; dit zijn signaalstoffen die door andere konijnen waargenomen kunnen worden. Het castreren/steriliseren van je konijn kan helpen om het sproeien te verminderen. Ook vrouwelijke dieren kunnen sproeien.
- Mogelijk is er een lichamelijke oorzaak voor de onzindelijkheid. Als je dit vermoed, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Zie je bijvoorbeeld dat je konijn constant kleine beetjes urine laat lopen? Dan is het goed mogelijk dat er iets aan de hand is.
Lees hier meer tips over het zindelijk maken van je konijn!
Bronnen:
1) Varga M. (2014). Rabbit Basic Science. Textbook of Rabbit Medicine, 3–108. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4979-8.00001-7
2) Chen, S., & Quesenberry, K. E. (2006). Rabbits. Saunders Manual of Small Animal Practice, 1858–1880. https://doi.org/10.1016/B0-72-160422-6/50178-9
Pingback: Je kamer konijnproof maken: zo doe je dat – De Diervriendelijke Dierenwinkel