Konijnenhok kopen: hier moet je op letten

Overweeg je om een konijn als huisdier te nemen? Dan is het belangrijk dat je een geschikt verblijf hebt. Konijnen zijn intelligente, actieve en sociale dieren. Als je een hok voor ze koopt, moet je daar rekening mee houden. Er zijn minimummaten opgesteld voor het konijnenhok en de bijbehorende ren, deze minimummaten gaan per gewichtsklasse. Een groter konijn heeft dus een groter minimum verblijf, ga altijd uit van het grootste konijn dat je hebt. Heb je geen ruimte voor de minimale maten van een konijnenhok? Dan kan het zijn dat een konijn niet het geschikte huisdier is voor jouw situatie.

Kies altijd voor het grootst mogelijke verblijf dat je kwijt kunt. Geef je konijnen het liefste een zo groot mogelijke ren, waar ze altijd toegang tot hebben.

Konijnhok voor binnen

Er zijn twee manieren om konijnen verantwoord binnenshuis te houden. Vanuit het welzijn van het konijn, kun je je konijn het beste huisvesten op manier 1. Konijnen zijn in het donker vaak ook actief, wanneer jij slaapt dus. Het is dus fijn als ze dan ook de ruimte hebben om te bewegen. Het is belangrijk dat je de kamer wel konijn-proof maakt.

Manier 1: altijd los

Je laat je konijn altijd loslopen of voorziet je konijn van een ruime ren. Je zorgt dan voor een hok waar je konijn zich kan terugtrekken met hooi, water, voer en bodembedekking. Je laat het hok dan altijd openstaan. Dit zijn geschikte hokken voor alle konijnensoorten:

! Deze hokken zijn alleen geschikt als je konijn altijd beschikking heeft tot een grotere ren, met de minimale afmetingen die je hieronder ziet !

Per gewichtsklasse hebben we de minimale afmetingen van de ren (of losloopruimte) aangegeven. Je konijnen moeten dus altijd toegang hebben tot deze afmetingen aan losloopruimte/ren als je voor deze manier van huisvesten kiest. Dus ook ’s nachts. 


5 m2 aan oppervlakte

Voorbeelden van afmetingen:

  • 2,5m x 2m
  • 1,5m x. 3,5m

10m2
Is het grootste konijn dat je hebt groter dan 5 kg? Dan nog groter!

Manier 2: basisverblijf met loslooptijd

Je konijn heeft een basisverblijf, waarin hij de meeste tijd doorbrengt. Daarnaast laat je je konijn een aantal uur per dag in een grotere ren of losloopruimte. Hieronder vind je de minimale afmetingen voor het basisverblijf (hier heeft je konijn dus altijd toegang tot heeft) en de minimale maat voor de ren/losloopruimte. Je vindt ook geschikte verblijven per grootte. Je kunt altijd een groter verblijf aanschaffen dan de minimale maten.

Minimale afmetingen hok: 1,60mx0,6mx0,5m
Minimale afmetingen losloopgebied: 4m2
Als je gebruik wilt maken van een etage, moet elke etage een minimumoppervlakte hebben van 1,20×0,7×0,5m 

Minimale afmetingen hok: 2,20m x 0,8m x 0,6m
Minimale afmetingen losloopgebied: 5 m2
Als je gebruik wilt maken van een etage, moet elke etage een oppervlakte hebben van 1,65x80x60cm.

 

Minimale afmetingen hok: 2,50×0,9×0,7m
Minimale afmetingen losloopgebied: 6m2
Als je gebruik wilt maken van een konijnenhok met verdiepingen, moet elke verdieping een minimaal oppervlakte hebben van 1,90×0,9×0,7m.

Minimale afmetingen hok: 3mx1mx0,8m
Minimale afmetingen losloopgebied: 7m2+ 1m2 per extra kg konijn

Helaas zijn er maar weinig hokken verkrijgbaar die groot genoeg zijn. Daarom moet je soms creatief zijn. Gebruik bijvoorbeeld meerdere hokken. Je kunt ook een ren vastmaken aan het verblijf, waardoor je voor meer oppervlakte zorgt. Als je je konijn binnen houdt, kun je er ook voor kiezen om alleen een ren te gebruiken als verblijf. Creëer dan wel schuil- en graafmogelijkheden en plaats bijvoorbeeld een konijnentoilet in de hoek. 

Konijnenhok voor buiten

Een konijnenhok voor buiten bestaat uit een basisververblijf met nachthok en een ren. Het liefste laat je de ren altijd beschikbaar voor je konijnen. Zorg er wel voor dat er geen roofdieren, zoals katten, bij kunnen. 

Het nachthok moet waterdicht zijn en er mag geen wind zitten. Het liefste kies je ook voor goed geïsoleerde wanden. Je vult het nachthok met hooi voor extra warmte. De rest van het konijnenhok moet aan drie kanten gesloten zijn tegen de wind. Het nachthok staat het beste op poten, dus van de grond af.

Minimale afmetingen en geschikte konijnenhokken

Hier vind je een overzicht van de minimale afmetingen van een konijnenverblijf. Je ziet ook geschikte konijnenhokken.

De aanbevolen minimum afmetingen van het konijnenhok zijn 120x60x50cm. Het totale oppervlakte van het hok met de ren is minimaal 5 m2. 

De aanbevolen minimum afmetingen van het konijnenhok zijn 160x80x60cm. Het totale oppervlakte van het hok met de ren is minimaal 7 m2. 

De aanbevolen minimum afmetingen van het konijnenhok zijn 180x90x70cm. Het totale oppervlakte van het hok met de ren is minimaal 8,5 m2. 

De aanbevolen minimum afmetingen van het konijnenhok zijn 210x100x80cm. Het totale oppervlakte van het hok met de ren is minimaal 10 m2. 

Konijnenrennen kopen: voorbeelden van minimale afmetingen

Zoek je een konijnenren? Dan is het belangrijk om na te denken hoe groot je de ren wilt maken. We kijken daarbij naar het oppervlakte. Hierboven kun je de minimale oppervlaktes van de konijnenren per grootte van het konijn bekijken. Als je gebruik maakt van muren, heb je minder panelen nodig. Dat kan geld besparen. Je kunt ook het konijnenhok gebruiken om het complete verblijf ruimer te maken.

De bovenstaande konijnenrennen zijn geschikt. Wil je weten welke je het beste kunt kopen? Denk dan aan de volgende punten:

  • 60cm hoogte is echt het minimum. Sommige konijnen springen hier ook nog overheen. Vooral buiten moet je nadenken of je niet liever een bovenkant aan de ren vast wil hebben. Zo kan je konijn nooit over de ren heen springen en heb je bovendien bescherming tegen roofdieren (katten en roofvogels).
  • Bedenk hoe jouw ren eruit komt te zien. Teken bijvoorbeeld een plattegrond voordat je een ren koopt. Bereken daarbij de hoeveelheid aan meters ren die je nodig hebt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden

 

De minimummaten zijn gebaseerd op de gegevens van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Deze overheidsinstantie baseert de minimumgegevens op wetenschappelijk onderzoek.