Deze houtsoorten zijn geschikt voor je konijn

Konijnen houden van knagen. Dat heeft ook een belangrijke reden: de snijtanden van konijnen groeien door. Met het knagen voorkomen ze dat deze te lang worden. Hout is heel geschikt om te lange tanden te voorkomen, maar je moet daarbij wel goed opletten wat voor soort hout je geeft. 

In het kort moet je bij het geven van hout aan je konijn letten op deze punten:

  • Het hout moet geen scherpe randen of punten hebben. Je konijnen kunnen zich hieraan verwonden.
  • Geef onbewerkt hout. Dus niet beschilderd én niet geïmpregneerd.
  • Houtsoorten die veel worden gebruikt door konijnenliefhebbers, zijn appel- en perenhout, berkenhout en wilgenhout.  
  • Als je hout van buiten haalt, moet je opletten dat het niet behandeld is met een bestrijdingsmiddel. Ook is het belangrijk dat je het hout goed afspoelt. Er is een kans dat je ziekteverwekkers met het hout meeneemt.
  • Zaagsel en snippers van hout zijn minder geschikt als bodembedekking, voornamelijk door stof . Lees meer over geschikte bodembedekking op deze pagina.

Giftige houtsoorten voor konijnen

Sommige houtsoorten zijn giftig. Geef in ieder geval niet de houtsoorten uit deze lijst.

  • Bewerkt hout kan giftig zijn. Zo zit in sommige soorten verf lood, wat een loodvergiftiging kan veroorzaken (2). Geef onbewerkt hout, dat niet beschilderd of behandeld is (ook geen gelakt hout bijvoorbeeld).
  • Er zijn aanwijzingen dat dennen- en cederhout giftig zijn (schade kunnen veroorzaken aan de lever en irritatie van de luchtwegen kunnen veroorzaken). (3)

Let op! Als een houtsoort niet op deze lijst staat, dan betekent dat niet per se dat deze wél geschikt is voor je konijn.

Veilige houtsoorten

Zoals hierboven staat zijn appel- en perenhout, berkenhout en wilgenhout waarschijnlijk veilig om aan je konijn te geven. Ook hier geldt: onbehandeld en het liefst uit een dierenwinkel (niet van buiten).

Bronnen:
1) Molly Varga, Chapter 1 – Rabbit Basic Science,
Schrijver: Molly Varga, Textbook of Rabbit Medicine (Second Edition), Butterworth-Heinemann, 2014, Pagina 3-108, ISBN 9780702049798.

2) Swartout MS, Gerken DF. Lead-induced toxicosis in two domestic rabbits. J Am Vet Med Assoc. 1987 Sep 15;191(6):717-9. PMID: 3119529.

3) Rabbit Health News, 1991b. 4, 2. Gepubliceerd door House Rabbit Society

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *