Konijnenvoer: de juiste voeding voor jouw konijn

konijnenvoer

Een gezond dieet voor je konijn

Het is belangrijk dat je je konijnen gezond en afwisselend voert. Dat betekent dus dat je, naast brokken, ook ander voer geeft. Door je konijnen goede voeding te geven, voorkom je gezondheidsproblemen. Houdt het volgende aan:

  •  Bied altijd onbeperkt hooi aan; het is belangrijk voor de gezondheid van je konijn dat hij altijd kan eten. Hooi is het overgrote deel (tot wel 80%) van een gezond konijnendieet.
  • Als basisvoer kun je het beste een brok geven van goede kwaliteit, het grote voordeel van brokken is dat je konijn niet alleen het lekkerste uit zijn voer kan pikken.
  • Geef dagelijks ook verse groente en eventueel af en toe wat fruit. Lees hier over wat je konijn wel en niet mag eten.

Hoe vaak en hoeveel voeren?

Je konijnen moeten altijd hooi en schoon water tot hun beschikking hebben. Daarnaast mag je konijn dagelijks een handvol aan verse groente krijgen. Een veelgemaakte fout is teveel brokken geven. In brokken zit veel energie, waardoor je konijn snel te zwaar wordt. Dit zorgt voor overgewicht. Een gemiddeld konijn hoeft maar zo’n 25g aan voer per kg konijn te krijgen. Dat is ongeveer een eierdopje per kilogram konijn!

Het is erg belangrijk dat je konijn minstens dagelijks eet. Als je konijn niet dagelijks eet, kunnen er ernstige darmproblemen ontstaan. Eet je konijn niet? Bel je dierenarts! 

Het is belangrijk dat je niet in één keer van dieet wisselt. Als je een nieuw soort voer wilt proberen, bouw het oude voer langzaam af. Dit geldt ook voor groente; wil je een nieuw groentesoort proberen? Probeer eerst een klein beetje te geven en let goed op de ontlasting van je konijnen.

konijnenbrokken van goede kwaliteit: de basis

Een belangrijke basis om je konijn gezond te houden, zijn brokken van goede kwaliteit. Goed samengestelde brokken bevatten alles wat je konijn nodig heeft. Het konijnenvoer dat wij aanbevelen, zijn de brokken van Supreme Science Selective.

  • Deze voeding heeft een hoog vezelgehalte van 25%; konijnen eten veel plantaardige voeding. Als ze te weinige vezels binnenkrijgen, kan dit voor darmproblemen zorgen. Een gezond konijnenvoer bevat minstens 18% vezel.
  • Deze voeding voorkomt selectief eten, omdat het een complete voeding is, met alle voedingsstoffen in één brok. Geef geen zogenaamde ‘muesli’s’.
  • Dit konijnenvoer bevat geen toegevoegde suikers; teveel suikers in de voeding kunnen voor diarree zorgen.

Misschien vind je het konijnenvoer wat duur, maar besef je dat je erg lang kunt doen met zo’n zak! Een konijn hoeft namelijk niet veel brokken te krijgen, namelijk maar zo ’n 25g per kilogram konijn.

Waarom hooi belangrijk is voor je konijn

Hooi is erg belangrijk voor de gezondheid van je konijn. Zorg ervoor dat er altijd hooi beschikbaar is. Om deze redenen is hooi een onderdeel uit het dieet van het konijn dat eigenlijk niet kan missen:
  • Hooi is een zeer goede bron van vezels. Vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid. Darmproblemen waar een gebrek aan vezels aan bijdragen, worden helaas vaak gezien.
  • Hooi helpt te lange tanden te voorkomen; de tanden van konijnen groeien hun hele leve door. Te lange tanden kunnen voor veel problemen zorgen. Doordat hooi kauwen stimuleert, helpt het ook met de slijtage van tanden.
  • Met hooi wordt beweging gestimuleerd, wordt verveling tegengegaan en worden gedragsproblemen voorkomen blijkt uit onderzoek (Prebble et al., 2015).
Prebble, J.L., Langford, F.M., Shaw, D.J, Meredith, A.L. (2015). The effect of four different feeding regimes on rabbit behaviour. Applied Animal Behaviour Science 169, 86-92.

Groente en fruit

Groente en fruit zijn een belangrijk onderdeel van de voeding. Andijvie, witlof of wortelloof zijn voorbeelden van gezonde groentes die je dagelijks kunt geven. Kijk hier voor een volledige lijst van wat je konijn wel en niet mag eten