Wat mogen konijnen eten en wat niet?

wat mogen konijnen eten

Het is belangrijk dat je konijn een goed basisvoer heeft en altijd toegang heeft tot hooi. Daarnaast is het leuk en goed voor je konijnen om ook regelmatig verse voedingsmiddelen te geven. Ze mogen alleen lang niet alles eten. Daarom zie je op deze pagina een mooi overzicht van wat konijnen wél en niet mogen eten. 

Wat mogen konijnen eten?

Vooral groentes, fruit en kruiden vallen goed in de smaak bij konijnen. De meeste groente- en fruitsoorten zijn geschikt. Sommige soorten groente en fruit kun je beter niet te veel geven. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die je beter helemaal kunt vermijden.

Je kunt als regel aanhouden dat je sowieso niet meer dan 2 mokken (ongeveer 500 mL) aan groente geeft voor een volwassen konijn. Dwergkonijnen en jonge konijnen kun je beter wat minder geven (bijvoorbeeld de helft). Het liefste geef je een variatie aan groente. Als je een nieuw soort groente wilt proberen, geef dan eerst een kleine hoeveelheid en kijk naar de ontlasting van je konijn. Heeft deze last van diarree of een zachte stoelgang? Dan kan het verstandiger zijn om een ander soort groente te proberen!

 

Groente die je dagelijks kunt geven

Deze groentesoorten kun je dagelijks geven. Probeer af te wisselen!

Naast deze groentesoorten, kun je ook (verse) kruiden geven. Soorten kruiden die je konijn vast en zeker gaat waarderen, zijn basilicum, koriander, dille, munt, oregano, peterselie, rozemarijn, salie en tijm.

Groente die je af en toe kunt geven

Geef deze soorten groente niet te vaak, maximaal 1 of 2x per week. 

Fruit voor je konijn

Sommige konijnen zijn echt dol op fruit. Toch moet je fruit echt zien als snoep: het bevat voor konijnen relatief veel suiker. Geef je konijn daarom maximaal één of twee keer per week iets van fruit. Geef ze per keer ook niet te veel. 

Wat mogen konijnen niet eten?

Sommige voedingsmiddelen kun je beter helemaal niet aan je konijn geven. In het algemeen geldt dat je beter geen bewerkte producten kunt geven. Vaak is er aan producten suiker of zout toegevoegd, wat niet gezond is voor je konijn. 

Geef de volgende voedingsmiddelen helemaal niet aan je konijn:

 

Vermijd aardappelen, maïs, bonen, zaden of noten.