Je kamer konijnproof maken: zo doe je dat

Als je je konijn binnenhoudt en los laat lopen, is het belangrijk dat je kamer zoveel mogelijk ‘konijnproof’ is. Dit betekent dat je kamer vooral veilig moet zijn voor je konijn. Daarnaast kun je zoveel mogelijk je meubels proberen te beschermen tegen het knagen. Daarnaast is het verstandig om je konijn zoveel mogelijk zindelijk te maken (hier lees je meer over konijnentoiletten).

Op deze pagina lees je tips en vind je producten om zowel je konijn als je interieur te beschermen!

konijn los

Je konijnen los laten lopen in huis

Ook als je een groot verblijf met een geschikte ren hebt, is het een goed idee om je konijnen los te laten lopen. Het liefste meerdere uren per dag. 

Omdat konijnen van nature overdag rusten en vooral ’s ochtends en ’s avonds actief zijn, is het een goed idee om hier rekening mee te houden bij de loslooptijden. Laat je konijnen daarom in de ochtend en/of de avond loslopen.

Je konijn altijd los laten lopen

Je kunt er ook voor kiezen om je konijn altijd los te laten lopen. Het is dan extra belangrijk om de ruimte waarin de konijnen lopen veilig te maken voor konijnen. Als je je konijnen altijd los laat lopen, heb je alleen een klein hok nodig, waarin ze kunnen eten, rusten en hun behoefte kunnen doen. Konijnen zijn over het algemeen goed zindelijk te krijgen.

Je kamer veilig maken voor konijnen

Is jouw kamer veilig om konijnen los te laten lopen? Ook als je wel in de ruimte bent, zijn er mogelijke gevaren. 

  • Snoeren; het is belangrijk om snoeren weg te werken. Konijnen knagen graag aan snoeren, dat kan erg gevaarlijk zijn. Met deze kabelgoten werk je kabels gemakkelijk weg. Ze zijn van stevig materiaal, gemakkelijk te bevestigen en je kunt er 5 kabels mee verbergen. Super handig dus!

 

  •  Planten; sommige kamerplanten zijn giftig voor konijnen. Je kunt er beter vanuit gaan dat elke plant giftig is. Voorkom dus dat je konijn bij je planten kan komen. Veelvoorkomende huisplanten die giftig zijn voor konijnen, zijn onder andere kerstster, tulpen en hulst.
  • Voedsel; zorg ervoor dat je konijn niet bij voedsel kan. Plaats voedsel altijd hoog (dus niet op de bank of op een lage tafel). 
  • Zorg ervoor dat je konijn niet bij schoonmaakmiddelen, asbakken, vuur (kaarsen, openhaard) en ventilatoren kan komen.

Je meubels beschermen

Natuurlijk is het zonde als al je meubels worden aangeknaagd door je konijnen. Er zijn een aantal dingen die je hier tegen kunt doen. 

Allereerst is het heel belangrijk om genoeg alternatieve knaagmogelijkheden te bieden. Denk hierbij aan speeltjes, wilgentakken en kartonnen dozen. Konijnen zijn erg fan van wilgenhout. Met deze spullen van wilgenhout bied je dus een mooi alternatief voor meubels.

 

Hooi is daarnaast echt onmisbaar. Een gezond dieet van het konijn bestaat voor het overgrote deel uit hooi. Ook tegen het knagen kan hooi helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *