6 redenen waarom je een dier in huis moet nemen

Je kind wil graag een huisdier maar jij twijfelt. Dat is begrijpelijk want ieder huisdier heeft aandacht en tijd nodig, moet gevoerd en verzorgd worden en kost geld. Of misschien wil je zelf graag een huisdier en moet jij je huisgenoot of ouders overtuigen dat het écht een goed idee is. Of je nu jezelf of iemand anders wilt overtuigen, dit zijn de 6 redenen waarom je huisdier moet nemen.  

waarom een huisdier

Voor je een huisdier neemt...

Een huisdier kan erg leuk en leerzaam zijn. Maar om dierenleed te voorkomen, is het erg belangrijk dat je niet impulsief een dier koopt. Als je een dier koopt, ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van het dier. Het belangrijkste is dat je je goed verdiept, voordat je een dier aanschaft. Kun jij je nieuwe huisdier de tijd geven die het verdiend? Heb je genoeg geld om de kosten te dekken? Kijk ook eens bij de categorie ‘wat kost een…?’.

1. Een huisdier is gezellig.

Het geven en krijgen van aandacht is plezierig. Voor mensen die zelf (nog) geen dier in huis hebben klinkt het misschien vreemd maar huisdieren zijn goede en geduldige luisteraars. Niet lachen, want het is bewezen dat het praten tegen dieren een teken is van sociale intelligentie. 

2. Een huisdier is goed voor de geestelijk gezondheid

Huisdierbezitters zien hun huisdier als een vriend. Een huisdier geeft aandacht, is loyaal en vraagt weinig terug. Daardoor voelen mensen met een huisdier zich gewaardeerd, en door de rol die ze vervullen in het leven van hun huisdier, ook nuttig. 

3. Een huisdier is goed voor de lichamelijke gezondheid

Mensen met een huisdier hebben gemiddeld genomen een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte dan mensen zonder huisdier. In stressvolle situaties zorgt een huisdier ervoor dat het effect op je hart en bloedvaten kleiner is. Van het aaien van een kat of hond word je zelf ook rustig en van het uitlaten van een hond, verbetert je conditie. Jonge kinderen die opgroeien met huisdieren hebben gemiddeld genomen minder last van allergieën.  

Uitzondering: er zijn diersoorten die bij sommige mensen een allergische reactie oproepen. Denk je erover een dier in huis te nemen en heb je last van allergieën, laat je dan vooraf even testen. 

4. Een huisdier helpt bij leggen van contact met anderen

Mensen beoordelen mensen met een huisdier positiever. Vrouwen vinden mannen die met een pup op een foto staan aantrekkelijker en betrouwbaarder. Natuurlijk neem je geen huisdier om zelf aandacht te krijgen, maar het is een mooi bij-effect. Ook dieren die niet buiten komen, kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten: op fora en binnen verenigingen zijn huisdieren een gemakkelijke binnenkomer.  

5. Een huisdier verzorgen is goed voor je

Een huisdier geeft je verantwoordelijkheid. Er zijn terugkerende taken zoals voeren, schoonmaken en uitlaten en voor veel mensen is die structuur ook goed voor hen zelf. De verantwoordelijkheid geeft ook zelfvertrouwen, zeker als het dier goed op jouw verzorging reageert. Een gelukkig huisdier maakt zijn baasje zo ook blij.  

Voor jonge kinderen is het verzorgen van een huisdier een goede manier om verantwoordelijkheid te leren. Als ouder moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat het huisdier niet lijdt als de zorg soms even tekortschiet. 

6. Een huisdier is interessant

Door naar een huisdier te kijken, leren we niet alleen over het dier en zijn gedrag maar leren we zelf ook. Dat je als mens een band krijgt met een andere soort, dat je bevriend kan zijn met een dier dat zo anders is en toch begrijpelijk, is heel bijzonder. Het is leuk ze te observeren en hun gedrag en hun persoonlijkheid te leren kennen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *