Konijnen en cavia’s samen houden: waarom dit geen goed idee is

Cavia's en konijnen samen houden

Konijnen en cavia’s bij elkaar; het is een combinatie die veel voorkomt. Helaas is het voor zowel het konijn als voor de cavia niet aan te raden. Op deze pagina lees je waarom je zowel een konijn als een cavia beter één of meerdere soortgenoten kune geven!

Cavia's en konijnen zijn sociale dieren

Cavia’s en konijnen zijn beide sociale dieren. Ze hebben behoefte aan contact met soortgenoten. Soms wordt gedacht dat één konijn met één cavia dit sociale contact met soortgenoten kan vervangen. Maar dat klopt niet. De diersoorten begrijpen elkaar niet. Dit kan zorgen voor problemen. 

 

 

Problemen met de combinatie cavia/konijn

Bezwaren om konijnen en cavia’s in één verblijf te houden, zijn:

  • Verwondingen; omdat beide diersoorten elkaar niet snappen en opgesloten zitten, kunnen ze elkaar verwonden. Meestal verwondt het grotere en fysiek sterkere konijn de cavia. Konijnen kunnen proberen te paren met de cavia’s, wat erg stressvol is. 
  • Verschil in dieet; beide diersoorten hebben andere voedingsstoffen nodig. Zo hebben cavia’s extra vitamine C nodig, iets dat bij konijnen minder belangrijk is. Als je twee diersoorten bij elkaar houdt, is het moeilijk om de voeding voor beide soorten te scheiden. (Meer over geschikte konijnenvoeding en caviavoer).
  • Cavia’s kunnen de vacht van het konijn opeten.
  • De diersoorten kunnen ziektes op elkaar overbrengen. Zo is de bacterie Bordetella bronchiseptica een belangrijke oorzaak van respiratoire ziektes in cavia’s. Konijnen kunnen deze bacterie bij zich dragen en daarmee dus de cavia’s ziek maken.

Cavia's en konijnen zitten al bij elkaar, wat nu?

Het liefste haal je beide diersoorten uit elkaar en plaatst ze met soortgenoten in een eigen verblijf. Dit is de enige, echt diervriendelijke oplossing. 

Tijdelijk kun je de volgende maatregelen nemen om het leven van beide diersoorten te verbeteren:

  • Zorg voor genoeg ruimte, zodat de dieren elkaar kunnen ontwijken.
  • Zorg voor meerdere verstopplekken waar de cavia’s wel bij kunnen maar de konijnen niet.
  • Voer de diersoorten apart.  Je kunt wel altijd toegang geven tot hooi.
  • Laat je konijnen castreren, dit voorkomt paargedrag maar ook pestgedrag. 

Dit zijn geen permanente oplossingen. Overleg met een konijnenopvang bij jou in de buurt. Misschien kunnen ze iets voor je betekenen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *