Konijn adopteren: konijnenopvangen per provincie

Konijn adopteren

Adopt, don’t shop!
Zolang er nog konijnen in een konijnenopvang zitten,
adviseren wij je om vooral daar je nieuwe huisdier vandaan te halen. Vaak hebben medewerkers van de konijnenopvang niet alleen een groot hart voor dieren, maar ook veel ervaring met het houden van konijnen. Zo kunnen ze je helpen met het koppelen van konijnen of hebben ze al paartjes of trio’s die gekoppeld zijn. 

Op de kaart hieronder zie je een overzicht van konijnenopvangen per provincie. Je kunt filteren per provincie door op deze knop te klikken: Mis je een konijnenopvang in het overzicht? Meld die dan aan via het contactformulier!

Waarom adopteren?

Konijnenopvangen zijn (als het goed is) niet-commercieel. Ze hebben er geen belang bij om jou een te kleine huisvesting te verkopen of het verkeerde voer. Het advies is gebaseerd op ervaring en de liefde voor de dieren. De meeste asiels zullen je dan ook geen konijn meegeven als je niet aan een aantal basisvoorwaarden voldoet wat betreft de huisvesting en voeding.

Het samenbrengen van twee of meer konijnen is nog niet zo makkelijk. Het is fijn om als beginnende houder advies te krijgen van mensen die al ervaring hebben met het koppelen van konijnen. 

Als je konijnen bijvoorbeeld toch geen goed koppel zijn, kan dit erg belangrijk zijn. Je weet ook dat het konijn dat je terugbrengt weer goed terecht komt.

Er worden teveel konijnen geboren in Nederland. Vaak berichten opvangen dat ze vol zitten. Doordat je een konijn adopteert, zorg je ervoor dat er weer meer plek komt in de opvang. 

konijnenopvang

Bereid je goed voor!

Voordat je je nieuwe huisdier op kunt halen of contact zoekt met een konijnenopvang, moet je je goed voorbereiden. Heb je aan alles gedacht?

  • Heb je alles voor de komst van je konijn voorbereidt? Heb je een groot genoeg hok en ren? Heb je je goed ingelezen?
  • Bedenk welke leeftijd bij je past; van een jong konijn kun je natuurlijk nog lang genieten, maar dit betekent ook dat je nog lang verantwoordelijk bent voor je huisdier. Daarnaast kunnen jongere dieren nog gaan puberen. Bij een ouder konijn kun je beter het karakter inschatten.
  • Bedenk hoeveel konijnen je wilt nemen. Het zijn zeer sociale dieren, een konijn alleen is dierenmishandeling. Je moet dus minsten 2 konijnen nemen. Neem je er meer? Hou er rekening mee dat het verblijf dan ook ruimer moet zijn!
  • Welk geslacht wil je? 
  • Bedenk dat er kosten aan het houden van konijnen verbonden zitten. Denk daarbij aan de huisvesting, maar ook aan terugkomende kosten zoals de voeding en dierenartskosten. 
Als je je goed hebt ingelezen kun je natuurlijk ook overleggen met een konijnenopvang bij jou in de buurt; hebben zij al koppels die geadopteerd kunnen worden?